niedziela, 10 marca 2013

Omlet "na bogato" :)

Cześć ;)
Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowy omlet. Przepis pochodzi z programu "Bosonoga Contessa", który można oglądać na kanale Food Network. Omlet zwykle kojarzy się z czymś lekkim, idealnym na śniadanie. Przepis, który mam dziś dla Was jest wzbogacony o dodatkowe składniki, dzięki czemu nadaje się na pożywny obiad. 
Misia <3

Składniki:
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki margaryny
- 1 cebula
- 10 jajek
- 4 łyżki stołowe mleka
- garść siekanej pietruszki
- 200g żółtego sera
- sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki w skórkach lekko ugotować (gotować ok. 10 minut). Odlać wodę, ostudzić i obrać ziemniaki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Odcedzić z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku. Zlać z patelni tłuszcz, dodać margarynę. Posiekać drobno cebulę i wrzucić na patelnię. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek i smażyć przez chwilę. Do dużej miski wybić jajka, dodać sól, pieprz i przez chwilę ubić miotełką. Dodać mleko i wymieszać. Posiekać drobno pietruszkę, ser pokroić w kostkę i dodać do jajek. Wymieszać i wylać jajka za patelnię z ziemniakami. Włożyć do piekarnika i zapiec ok. 30 minut, aż jajka się zetną.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm, uwielbiam omlet na śniadanie <3 A takiego jeszcze nie jadłam, warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń