wtorek, 26 marca 2013

Domowy chleb :)

Cześć ;) 
Coś ostatnio dość rzadko piszę, ale to wynika z ciągłego niedostatku czasu. W dodatku zbliżają się święta, więc z wpisami może być jeszcze gorzej, jednak mimo wszystko postaram się dodać post z jakimś świątecznym przysmakiem. Zanim jednak to nastąpi, dodaję Wam post z przepisem na domowy chleb. Stanowi ciekawe urozmaicenie w codziennej diecie, bo jest inny niż większość kupowanych w sklepach, a dodatkowo bardzo łatwo się go przygotowuje. Ale najważniejszy (bynajmniej dla mnie) jest fakt, że przepis można modyfikować na różne sposoby- dodawać dowolne ziarna według upodobania, lub całkowicie z nich zrezygnować, użyć mąki "tradycyjnej" lub razowej. Wszystko leży w inwencji twórczej kucharza (a właściwie w tym przypadku piekarza :). Oby Wam się spodobało! Ja wypróbowałam i gorąco polecam!
Misia<3

Składniki:
- 2,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 100 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oleju
- 1,2 kg mąki
- 2 szklanki nasion (np. słonecznika, dyni, siemię lniane, itp.)

Wykonanie:
Do miski wlać wodę, wsypać cukier i drożdże, wymieszać. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wsypać sól (reakcja jest dość gwałtowna, więc się nie wystraszcie, ja też tak miałam ;) Wlać olej, przesiać mąkę i wyrobić ciasto. Dodać nasiona i połączyć z ciastem, a następnie pozostawić je do wyrośnięcia na ok. godzinę (najlepiej przykryć ściereczką). Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Foremki do babki wysmarować margaryną, ciasto uformować na wielkość foremek i włożyć do nich. Piec ok. godzinę.
Smacznego!



Na święta planuję upiec nieco zmodyfikowaną wersję tego chleba, więc jak już będzie gotowy i znajdę chwilę na zdjęcia to postaram się wrzucić efekt moich dokonań ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz