piątek, 29 marca 2013

Mazurki ;)

Cześć ;)
Zgodnie z obietnicą dziś zawitałam do Was z przepisem na mazurki. To tradycyjne ciasto wielkanocne jest niezwykle łatwe, efektowne, a dodatkowo można się przy ich przygotowaniu świetnie bawić. Wraz z babcią i młodszą siostrą co roku robimy mazurki (podobnie jak pierniki na Boże Narodzenie). W tym roku było podobnie, dlatego pochwalę się Wam tegorocznymi wielkanocnymi wypiekami.
Misia <3

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny (musi być zimna, prosto z lodówki)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

Wykonanie: Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Zrobić dołeczek i wybić do niego żółtka. Powoli nagarniać mąkę do jajek nożem, aż utworzą się "kluski". Następnie dodać pokrojoną margarynę. Posiekać całość, aby się połączyła. Następnie zagnieść ciasto- im krócej to robimy, tym ciasto jest lepsze, bardziej kruche. Odłożyć je na godzinę (można nawet dłużej) do lodówki. Po wyjęciu ciasta odkrawać średniej wielkości kawałki i rozwałkować na blacie wysypanym mąką na grubość ok. 1 cm. Można wycinać dowolne kształty- od tradycyjnych, prostokątnych do mazurkowych króliczków (do tych bardziej skomplikowanych najlepiej wyciąć z tektury kształt i od niego wycinać ciasto). Najlepiej jest zrobić z ciasta otoczkę, aby nadzienie nie wypływało. Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni (aż mazurki się zrumienią). Po ostudzeniu wypełnić np. gotową masą krówkową, ozdobić bakaliami, posypką. Tutaj pełna dowolność ;)
Smacznego!






3 komentarze:

  1. Jakie one są super! Rzeczywiście musiało być przy nich sporo zabawy ;) Ja mogę o zrobieniu takich tylko pomarzyć xD

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuj kiedyś, mówię Ci :D są prościutkie do zrobienia i naprawdę pyszne (już próbowałam je dzisiaj, więc wiem, co mówię) :) jestem pewna, że Ci się uda :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, może kiedyś spróbuję :D Jak mi się uda, to zrobimy imprezę!

      Usuń